gimp

GIMP tarjoaa laatua kuvankäsittelyyn – ilmaiseksi

GIMP, eli koko nimeltään GNU IMAGE Manipulation Program on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma kaikentasoisille käyttäjille aina harrastelijasta ammattimaiseen käyttöön asti. Paitsi että GIMP on hyvä ja toimiva ohjelma kuvankäsittelyyn, on yksi sen suurimmista eduista varmasti jokaiselle sopiva hinta – nolla euroa. Lisäksi GIMP toimii suurimmassa osassa käyttöjärjestelmiä, kuten esimerkiksi Windowsissa, macOS:ssa ja Linuxissa. Alustasta riippumaton, ilmainen ohjelma kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, mutta mikä on totuus GIMPin osalta?

GIMPin menestystarinan historia on samankaltainen kuin monella muullakin sovelluksella: yliopisto-opiskelijat yhdistettynä kovaan intoon. Kaliforniassa, Berkeleyn yliopistossa, 1990-luvun puolivälissä herrat Spencer Kimball ja Peter Mattis julkaisivat kuukausien työn tuloksena ensimmäisen version GIMPistä. Valmistuttuaan Kimball ja Mattis jäivät projektista ulos, mutta toiminta ohjelman jalostamiseksi vakiintui nopeasti vapaaehtoisen kehittäjäyhteisön pyörittämänä. GIMP perustuu avoimeen lähdekoodiin, jolloin kuka tahansa ohjelmaa käyttävä pystyy muokkaamaan ohjelmaa omien tarpeidensa mukaan.

Avoimen lähdekoodin GIMP

GIMPin taustalla toimii suuri joukko ihmisiä, jotka omasta halustaan kehittävät ohjelmaa aina entistäkin paremmaksi. GIMP ei siis ole yritys tai järjestö, vaan se pyörii vapaaehtoisten voimin. Avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelma tarkoittaa, että kuka tahansa saa ilmaiseksi ladata, levittää ja käyttää ohjelmaa, myös ammattilaiskäytössä. Lisäksi kuka tahansa voi muokata ohjelmaa omiin tarpeisiinsa sopivaksi, jolloin ainoana vaatimuksena sitä levittäessä on julkaista muokatun version koodi kaikkien saataville.

GIMPin monipuoliset käyttömahdollisuudet

Vuosien myötä GIMP on hioutunut varsin monipuoliseksi kuvankäsittelyohjelmaksi, jossa valmiuksia riittää paljon enempään kuin äkkiseltään osaisi kuvitellakaan. Kuvien muokkaaminen ja graafinen suunnittelu ovat luonnollisesti GIMPin perustoimintoja, mutta tiesitkö GIMPiltä löytyvän oma versio myös liikkuvan kuvan editoimiseen? Ohjelmalla onkin toteutettu kokonainen elokuva hyvällä menestyksellä. Vähemmän tunnettu käyttömahdollisuus on esimerkiksi lääketeollisuuden hyödyntämä kappaleen koon arvioiminen, joten yhdellä, vapaaehtoisvoimin toteutetulla kuvankäsittelyohjelmalla todella pystyy moneen.

GIMP vs. muut

Useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa ominaisuudet toistuvat hyvin samankaltaisina ja jopa ohjelmien ulkoasut muistuttavat osittain toisiaan. Käyttäjien totuttua käyttämään tiettyä kuvankäsittelyohjelmaa on kilpailijan leiriin siirtyminen luonnollisesti helpompaa, jos uuden ohjelman käyttöönotto ei vaadi liikaa opettelua. Avoimen lähdekoodin ohjelmissa toisinaan ongelmana on, että käytettävyyteen ja ulkoasuun panostetaan vähemmän kuin itse sisältöön. GIMP on kuitenkin tehnyt paljon töitä asian eteen ja on tänä päivänä huipputasoa niin käytettävyyden kuin visuaalisen ilmeensäkin osalta.

Mikä tekee GIMPistä kuvankäsittelyn parhaimmistoa?

Hinta-laatusuhteesta puhuttaessa on sanomattakin selvää, että GIMPin voi arvioida vastaavien kuvankäsittelyohjelmien ykköseksi. Ilmainen ja toimiva ovat sanapari, johon harvoin törmää yhdessä. Tällä kertaa ne yhdistyvät innostavalla tavalla ja GIMP tarjoaa käyttäjilleen ensiluokkaisen kuvankäsittelyohjelman. GIMPin salaisuus on joukko innokkaita tekijöitä, jotka ratkovat ongelmia ja kehittävät pyyteettömästi ohjelmaa seuraavalle tasolle. Asiantuntemuksella, tahdolla ja joukkovoimalla toteutettu GIMP on siis melkein parasta, mitä ilman rahaa voi saada.

Leave A Comment